sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Lottovoitto päästä töihin tv-yhtiöönEnsimmäisen viikon kohokohtia olivat vierailut maan suurimmalla TV-kanavalla sekä kongressin edustajainhuoneessa.

TV-yhtiössä saimme läpileikkauksen maan radio- ja televisiotoiminnasta. Kuulimme ay-aktiiveilta ABS-CBN -yhtiön tarjoamista työntekijäeduista ja piipahdimme aidon TV-ohjelman nauhoituksessa.

Päivän toisen huippuhetken porukka koki kongressivierailullaan. Iltapäiväistunnon alkajaisiksi meidät suomalaiset esiteltiin koko salille. Käsien taputusten saattelemana SASKin joukkue nousi ylös istuimiltaan isäntiään kiittämään.

Heti suoraan lähetykseen

Tunnelma Filippiinien suurimman TV-kanavan, Kanava 2:n portilla oli aamuvarhaisella kihelmöivä. Väkeä oli pyrkimässä sisään jonoiksi asti. Turvatarkastusten jälkeen meidät vietiin heti seuraamaan tunnetun radiojuontajan Ted Failonin aamulähetystä. Kaveri istui studiossa lippalakki silmillä keskustellen kontaktilähetyksessä kuulijoidensa kanssa. Tehosteita tuntui löytyvän ohjelmaan ja meno oli vilkkaan sujuvaa. Lähetyksen jälkeen Ted kävi meitä moikkaamassa ja pakolliset valokuvat tietysti otettiin.

Oli ay-keskustelujen aika. Keskusjärjestö Sentroon kuuluvan liiton edustajat olivat paikalla puheenjohtajaa myöden. Monipuolisen ajatusten vaihdon aikana kävi ilmi, että ainakin tämä yhtiö huolehtii työntekijöistään. Työterveyshuolto tuntui sangen kattavalta. Tietyillä edellytyksillä myös työntekijän lapset ja vanhemmat pääsevät palveluista osallisiksi. Naimisiin menosta tuli oma bonus ja jos esimerkiksi lähtee pois talosta, voi sukulainen päästä samaan tehtävään.

Filippiineillä toimii neljä TV-kanavaa, joista kolme on kaupallista, ja niistä suurin tämä Kanava 2. Ferdinand Marcosin julistaman sotatilalain aikana kanava suljettiin. Uudelleen toiminta käynnistyi 1996, kun omistajat saivat kanavansa takaisin diktatuurin jälkeen. Meille kerrottiin kanavan edustavan vapaata, tutkivaa journalismia, missä valtaa pitäviä arvostellaan ja suhtaudutaan asioihin kriittisesti. Tiettyä kallellaan oloa saattoi kuitenkin rivien välistä lukea.

Kongressiedustajien pitkä lista

Vierailu maan korkeimpien päättäjien luona kertoi siitä, että paljon on vielä puhallettava tulta lainsäädännön ahjoon, jotta rauta taipuisi. Tärkeiden lakien valmistelu ja päätöksenteko etenevät hitaasti. Tapasimme henkilökohtaisesti AKBAYAN Citizens´Action -puoluetta edustavan Walden Bellon. Suorasukaiseen tapaansa hän ilmoitti edustavansa lähinnä sosialidemokraattista arvomaailmaa.

Vieraana edustajainhuoneen istuntosalissa.
Bellon mukaan lainvalmistelussa ovat mm. tärkeät korruption vastainen ohjelma ja maareformin toteuttaminen. Niinikään tulevalla asiakirjojen julkisuuslailla halutaan lisätä avoimuutta. Keskustelun kuluessa korostui avoimuus useaan otteeseen. Etenkin tutulta tuntuva vaalirahoitus vaatii Bellon mielestä tuntuvia muutoksia.

Kaikesta yrittämisestä huolimatta eriarvoisuus Filippiineillä on kasvamassa. Maan eliitti käyttää demokraattista järjestelmää hyväkseen lähinnä vahvistaakseen asemaansa.

Edustajainhuoneessa on 270 jäsentä. Heistä 230 on valittu maan eri alueilta ja muut eri puolueiden listoilta. Edustajat valitaan joka kolmas vuosi ja kerrallaan saa istua enintään kolme kautta. Niinpä edustaja Walden Bellonkin jaksot ovat täyttymässä. Vaalit ovat lähestymässä ja uusien tuulien toivotaan puhaltavan edustajainhuoneen komiteoissa ja käytävillä.

Aarne Kauranen

Kirjoittaja pitkän linjan radiojournalisti ja Yleisradion toimittaja, jonka ay-taustan muodostavat Journalistiliitto ja Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto SSSL.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti