lauantai 22. marraskuuta 2014

Kongressiedustaja nyrkit pystyssä

Filippiineille laskeutuu sunnuntaiaamuna 23. marraskuuta poikkeuksellinen rauha. Aasialaisen saarivaltion armeija ja maassa vielä toimivan kahden sissiliikkeen rippeet pidättyvät sanattomalla sopimuksella operaatioista ja toistensa jahtaamisesta. Kaoottiset liikenneruuhkat miljoonakaupunki Manilan kaduilla rauhoittuvat ja pakokaasun kyllästämä ilma raikastuu. Rikolliset pitävät taukoa rötöstelystä niin, että poliisikin voi pitää vapaahetken.

Paikallisten vitsiniekkojen maalailema ennuste ei välttämättä osu kovinkaan kauas todellisuudesta. Rauhoittuminen ei kuitenkaan johdu kirkkojen aamumessusta tai katolisen maan hiljentymisestä Joulun ajan odotukseen. Sunnuntaiaamuna yhdeksältä filippiiniläiset kokoontuvat suurin joukoin lähimmän ja suurimman televisiovastaanottimen ääreen kannustamaan kansallissankariaan, kongressiedustaja Manny Pacquiaota.

Pacquiao ei ole aikeissa pitää puhetta kansakunnalle tai esitellä lähivuosien poliittista ohjelmaansa. Hän taistelee nyrkkeilyn ammattilaisliigan WBO:n maailmanmestaruudesta amerikkalaista haastajaansa Chris Algieria vastaan. Ottelu käydään Macaolla. Omituinen ajankohta on sovitettu amerikkalaisten televisiokanavien prime time -ohjelma-aikaan. Monet ravintolat ja hotellit Filippiineillä ovat jo viikkoja markkinoineet tv-ottelua yhteisenä sunnuntaiaamun kansanjuhlana.
Metro Manilassa yhteenottoa on mainostettu sunnuntaiaamun suurena televisiotapahtumana.


Manny Pacquiaon elämä on puhdasverinen ryysyistä rikkauksiin -tarina. Rutiköyhän perheen poika aloitti katukaupustelijana ja nyrkkeilysalin siivoojana. Vastineeksi siivous- ja huoltopalveluista hän sai myös nukkua salin takahuoneessa, koska muutakaan asuntoa ei ollut. Sitten valmentaja huomasi pojan pystyvän myös muuhun kuin huoltomieheksi, ja jatko onkin todeksi muuttunutta satua.

Alan asiantuntijoiden mukaan 36-vuotias Manny Pacquiao ja amerikkalainen Floyd Mayweather ovat sukupolvensa kaksi lahjakkainta nyrkkeilijää maailmassa. Manny on nyrkkeillyt 63 ammattilaisottelua, voittanut niistä 56 ja ollut vuosia oman sarjansa hallitseva maailmanmestari.

Kahdessa viimeisimmässä ottelussaan vuonna 2012 Pacquiao kärsi katkeran tappion, mutta julistaa nyt uuden ottelun alla saaneensa takaisin "tappajan vaistonsa". Jos Algieri kaatuu kymmenien miljoonien televisionkatsojien edessä Macaolla, Manny haluaa seuraavaksi samaan kehään Floyd Mayweatherin kanssa.

Taustansa ja tarinansa vuoksi Manny Pacquiao on filippiiniläisille superjulkkis ja kansallissankari - myös niille, jotka eivät suuremmin perusta nyrkkeilystä. Tyypillistä kyllä, tähän asemaan päässyt henkilö pätevöityy filippiiniläisten äänestäjien mielestä myös kelpo poliittiseksi päätöksentekijäksi. Niinpä Pacquiao on noussut myös kongressin edustajainhuoneen jäseneksi omasta vaalipiiristään Saranganin provinssista.

Kun SASKin opintomatkalaiset sunnuntaina aamupäivällä saapuvat Manilaan, matka lentokentältä Quezon Cityyn taittuu poikkeuksellisen sujuvasti. Nyrkkeilyottelu Macaolla on todennäköisesti tuolloin vielä käynnissä. Perillä kaupungissa suomalaisia ammattiliittoaktiiveja vastassa on joko kansanjuhla tai maansuru - siitä riippuen, kumman käden kehätuomari on nostanut pystyyn.

Jälkinäytöksen tunnelmia Manilasta seuraavassa blogissa. Kuten myös siitä, mitä kaikkea opintomatkan aikana nähdään ja tehdään.

- Jukka Pääkkönen

----------------------------
Päivitys sunnuntai-iltana 23.11.2014

Vitsiniekkojen ennuste toteutui osittain. Kun SASKin opintomatkalaiset sunnuntaiaamuna saapuivat (sen jälkeen kun Finnairin ulkoistettu huoltopalvelu oli viivästyttänyt heidän matkaansa puolella vuorokaudella), liikenne Manilan legendaarisella pääväylällä EDSOlla oli tosiaankin poikkeuksellisen hiljaista. Ammattilaisnyrkkeilyn suuri televisiotapahtuma Macaolla oli juuri alkanut, ja matka Ninoy Aquinon kansainväliseltä lentokentältä Quezon Cityyn taittui kolmessa vartissa - edellisiltana siihen olisi kulunut yli kaksi tuntia.

Iltapäivällä bussissa kuultiin, että Manny Pacquiao on voittanut ottelunsa kaikilla tuomariäänillä. Maansurua ei siis tarvinnut julistaa, mutta kansajuhlaakaan Manilan kaduilla ei ollut näkyvissä. Se kuulemma keskittyi Pacquiaon omaan kotiprovinssiin Saranganiin.         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti