tiistai 25. marraskuuta 2014

Piippolan vaari ja naisten oikeudet



Päivä filippiineillä alkoi jälleen auringon paisteella. Ohjelmaan kuului tutustuminen päiväkotiin, jonka uudelleen käynnistämisessä PRO (silloin TU) ja SASK ovat olleet mukana. Vähän jännitti, mitä tulisimme näkemään. Mielessä oli vielä edellisen päivän tapaaminen satamatyöläisten kanssa.
 
Vauhdikkaan ja pakokaasuisen jeepney-kuljetuksen jälkeen saavuimme Quezon Cityssä sijaitsevaan Barangay Silangaan. Yllätys oli melkoinen!
Kuljimme slummialueen halki peräkanaa kuin köyhän talon porsaat. Yhtäkkiä olimme pellon laidassa ja kauempana näkyi valkovihreäksi maalattu rakennus. Pihalla seisoi neljässä rivissä koulupukuun pukeutuneita lapsia. Kun pääsimme lähemmäksi, he aloittivat tervetuliaislaulun. Moni pieni pää kääntyili, kun ihmeteltiin meitä vieraita. Kaikilla 40 tarhalapsella oli myös itseaskarteltu viiri, jossa luki ”Welcome visitors”.

Tervetuliaisten jälkeen meidät ohjattiin luokkahuoneeseen, jossa lapset istuivat omissa pienissä pulpeteissa. Saimme kuulla lisää laulua. Yksi lauluista tuntui kovin tutulta – sehän oli Piippolan vaarilla oli talo.

Luokkahuoneen lisäksi rakennukseen kuului eteisrakennus, jossa oli käsien pesua varten kaksi lavuaaria sekä kaksi keittiö/toimistohuone. Päiväkodissa on kaksi ryhmää, aamupäivän ja iltapäivän ryhmät. Molempiin ryhmiin kuuluu noin 40 lasta.

Oli mahtavaa kuulla, miten päiväkoti toimii myös koko kyläyhteisön erilaisten tilaisuuksien ja koulutusten järjestäjänä. Perheväkivalta on hyvin yleistä Filippiineillä. Se kohdistuu niin naisiin kuin lapsiin. Päiväkodissa koulutetaan tai oikeammin pidetään tilaisuuksia, jossa kerrottaan mitä oikeuksia naisilla on ja miten heidän pitää toimia päästäkseen eroon väkivaltaisesta suhteesta. Maa on katolilainen, joten täällä ei niin vaan oteta avioeroa.

Tämä rakennus on muutakin kuin päiväkoti. Se on evakuointikeskus, kun tulvat tai muut luonnonmullistukset yllättävät. Tekstiviestit ovat oiva keksintö myös evakuoinnissa. Edellisen tulvan aikana he eivät olisi pystynet toimimaan niin hyvin ilman kännyköitä ja tekstareita.

Päiväkotivierailusta jäi ihana positiivinen kuva. Vaikka ympärillä on köyhyyttä, saasteita ja muutakin kurjuutta, niin tämä paikka näytti sen valoisan puolen ja uskoa tulevaisuutta. –
Mirkku



Mirjam Louhekari

Kirjoittaja on ammattiliitto PRO:n  hallituksen jäsen, joka työskentelee mediatalossa ja halusi nähdä, miten suomalaisten ammattiliittojen tukema kehitysyhteistyö näkyy Filippiineillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti